Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ομηρία οι ευρωπαϊκές αγορές, διπλό σοκ με πετρέλαιο και ΕΚΤ - DAX -0,8%, Brent στα 107 δολ.

Σε ομηρία οι ευρωπαϊκές αγορές, διπλό σοκ με πετρέλαιο και ΕΚΤ - DAX -0,8%, Brent στα 107 δολ.
Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Οι ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν σε ομηρία στις συναλλαγές της Πέμπτης 10/9, μετά τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης σε χαμηλό άνω του ενός μήνα, και μετά την προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,8% στις 25.361 μονάδες. 
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,5% στις 10.608 μονάδες. 
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση έως -1,1%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,6%, ανακάμπτοντας ελαφρώς μετά την πτώση 1,4% την Τετάρτη, η οποία τον οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Ιουλίου.
Τα χρηματιστηριακά desks σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο κινήθηκαν με εμφανή προσοχή, ισορροπώντας ανάμεσα σε μια μέτρια ανοδική αντίδραση και στους επίμονους κινδύνους πληθωρισμού που προκαλεί η αύξηση του κόστους, καθώς το Brent παρέμεινε σταθερά πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, στα 104 δολάρια, με άνοδο 3,5%. 

Από την καλοκαιρινή παύση στην πλήρως προεξοφλημένη αύξηση των 25 μονάδων βάσης

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέμπτης στη Φρανκφούρτη σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι αγορές χρήματος είχαν προεξοφλήσει πλήρως την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία ανεβάζει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,50%.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι εκτιμήσεις της αγοράς έκλιναν έντονα προς τη διατήρηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, μια ταχεία αλληλουχία μακροοικονομικών και γεωπολιτικών σοκ ανέτρεψε απότομα το σενάριο διατήρησης των επιτοκίων.
Οι άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο και σε περιφερειακές υποδομές, έστειλαν την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια. Η εκτίναξη αυτή αναζωπύρωσε τους φόβους για ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ τύπου δεκαετίας του 1970, απειλώντας να μετακυλίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απευθείας στις αλυσίδες εφοδιασμού της ευρωπαϊκής μεταποίησης και των μεταφορών.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη κατά 14,3% των ενεργειακών τιμών.

Τα μηνύματα της ΕΚΤ και το επόμενο τεστ του αμερικανικού πληθωρισμού

Καθώς ο πληθωρισμός κινείται ακόμη υψηλότερα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, η Πρόεδρος Christine Lagarde και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σηματοδότησαν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να επιτρέψει την παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η ενέργεια και τη δημιουργία δευτερογενών επιπτώσεων στους μισθούς.
Με την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης να έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των assets, οι επενδυτές επικεντρώνουν πλέον την προσοχή τους στη συνέντευξη Τύπου της Christine Lagarde, αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων στο μέλλον.
Οι traders θα εξετάσουν προσεκτικά τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ, και ιδιαίτερα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2027, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι αξιωματούχοι θεωρούν τη σημερινή κίνηση νομισματικής σύσφιξης μια προσωρινή προσαρμογή ή την έναρξη ενός παρατεταμένου κύκλου αυξήσεων επιτοκίων το φθινόπωρο.
Πέρα από τη Φρανκφούρτη, τα διεθνή χρηματιστηριακά desks στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αποτελέσουν το τελευταίο σημαντικό στοιχείο πριν από την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις 15–16 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης